20 de ani de prietenie intre Vama si Eybens

În această vară comunitățile din comuna Vama și localitatea franceză Eybens au sărbătorit împlinirea a două decenii de relații de prietenie.

Sculptura dăruită de prietenii francezi

Sculptura dăruită de prietenii francezi

Comuna Vama, respectiv Primăria şi Şcoala are relaţii de colaborare cu mai multe localităţi din Franţa. Recent, în perioada 8-15 iulie 2012 o delegaţie de 40 persoane a fost invitată în localitatea Eybens din Franţa pentru a sărbători cei 20 ani de relaţii de prietenie. Cu această ocazie grupul folcloric de adulţi şi un grup de eleve de la şcoală au prezentat două spectacole.

Primul spectacol a fost prezentat pe data de 9 iulie, când delegaţia din Vama a pregătit şi organizat o seară românească la care au participat gazdele şi persoane oficiale de la Primăria locală şi Asociaţia ”Eybens- Vama- Roumanie”. Al doilea spectacol a fost prezentat pe stadionul local cu ocazia sărbătorii naţionale a Franţei, la 14 iulie.

Momentul festiv care a marcat sărbătorirea a 20 ani de relaţii de prietenie s-a completat cu cuvântul domnului primar Marc Baietto și  al preşedintelui Asociaţiei ” Eybens-Vama-Roumanie” din Eybens, care au subliniat aspecte legate de istoricul şi importanţa acestor relaţii dintre comunitățile locale. Din partea delegaţiei române, primarul comunei Vama, domnul Nicolai Baltag şi preşedintele asociaţiei O.V.R. Vama, domnul profesor Boca Gheorghe, au prezentat realizările şi schimburile cultural-sportive desfăşurate în această perioadă de 20 ani. Amintim doar câteva din acţiunile derulate: sprijin deosebit din partea Primăriei şi Asociaţiei ”Eybens-Vama-Roumanie” pentru dotarea şcolilor cu aparatură, rechizite, albume, dicţionare, cărţi în limba franceză pentru biblioteca şcolii şi pentru Centrul de Informare şi Documentare, materiale sportive, finanţarea construirii unui grup sanitar la unul din localurile şcolii şi la Grădiniţa Vama Centru, finanţarea montării unei centrale termice la alt local de şcoală, finanţarea unui proiect privind marcarea a 7 trasee turistice în zonă, sprijin deosebit financiar şi logistic pentru reabilitarea reţelei comunale de apă, schimburi culturale şi turistice.

Momentul festiv a fost finalizat cu schimbul de sculpturi realizate de artişti din Eybens şi Vama. Sculptura realizată de artistul vămean Gheorghe Miron a fost instalată în parcul din faţa Casei Asociațiilor din Eybens şi reprezintă o carte mare deschisă, cu emblema comunei Vama pe o pagină şi emblema localităţii Eybens pe cealaltă pagină. Cartea reprezintă simbolic tot istoricul relaţiilor de prietenie între cele două localităţi.

În organizarea sejurului delegației vămene la Eybens s-au implicat în mod deosebit primarul Marc Baietto, precum și preşedintele Asociaţiei ”Eybens-Vama- Roumanie” Jean- Paul Marin și secretara acestei organizaţii , d-na Marcelle Marin, preşedintele Asociaţiei „O.V.R. Solidarites”, d-na Anne-Marie Scotto, gazdele delegației – familii din Eybens: Fam. Didier, fam. Cipra, fam. Despesse, fam. Scheiblin, fam. Scotto, fam. Rochart, fam. Huber, fam. Bassani, fam. Garnier, fam. Blanchet, fam. Peyronnet, fam. Berenger, fam. Boccon, fam. Bejajji, fam. Gast, fam. Cialdella, fam. Marin. Autoritățile din comuna Vama și membrii delegației mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în această perioadă de 20 ani în menţinerea şi dezvoltarea acestor relaţii de colaborare şi prietenie.

La întoarcerea delegaţiei din Franța, a fost programată o şedinţă a Consiliului local Vama. Cu acest prilej, pe ordinea de zi a şedinţei a fost marcat evenimentul împlinirii a 20 ani de relaţii între comuna Vama şi localitatea Eybens- Franţa. La acest eveniment au participat consilierii locali, personalul primăriei şi preşedintele Asociaţiei  ” Eybens-Vama-Roumanie”, însoţit de secretara acociaţiei, doamna Marcelle Marin. Preşedintele Asociaţiei O.V.R. Vama, prof. Boca Gheorghe a prezentat Consiliului Local Vama o informare privind istoricul acestei relaţii, realizările derulate în perioada celor 20 de ani şi programul desfăşurat în perioada 8-15 iulie 2012 de delegaţia de la Vama la Eybens. Au fost prezentate imagini, fotografii care au marcat evenimentul de la Eybens. Primarul comunei Vama, domnul Baltag Nicolai a mulţumit cu acest prilej domnului Primar Marc Baietto, preşedintelui şi secretarei Asociaţiei ”Eybens-Vama-Roumanie”- familia Jean-Paul şi Marcelle Marin, tuturor celor care s-au implicat în organizarea sejurului, tuturor familiilor din Eybens care au găzduit delegația, tuturor persoanelor care în perioada celor 20 de ani au menţinut şi dezvoltat această colaborare, și au exprimat speranța ca aceste relaţii să continue. Pentru recompensarea muncii celor care s-au implicat în mod deosebit în menţinerea acestor relaţii, domnul primar a oferit diplome de onoare domnului primar Marc Baietto, domnului preşedinte al Asociaţiei „ E.V.R.”, Jean Paul Marin, secretarei asociaţiei, d-na Marcelle Marin, Asociaţiei E.V.R., Asociaţiei O.V.R. Vama, Şcolii Vama, domnului consilier local Nicorescu Mihail şi doamnei Preutescu Albumiţa. Momentul festiv a culminat în curtea primăriei, când, pe fond muzical – cu intonarea imnului Franţei şi a României, s-a dezvelit sculptura realizată de un artist din Eybens, sculptură care reprezintă cele trei simboluri ale oraşului Eybens: L’ Odysee (sala de spectacole),  L’Associations ( casa asociaţiilor) şi un castel din zonă. S-au făcut și propuneri pentru viitoarele activităţi care se vor desfăşura între cele două localităţi. Galerie foto