Colaborarea cu Louveciennes

Oficial, Vama si Louveciennes (Franta) s-au infratit in 2000, dar relatiile excelente dintre cele doua localitati au fost stabilite din 1990. Buna colaborare s-a materializat in schimburi turistice, in care au fost implicate familii sau grupuri de elevi, schimburi de experienta in administratie si in infiintarea Centrului de informare din Vama, prin care s-a oferit localnicilor, timp de un an, conectare gratuita la Internet.

In localitatea franceza Louveciennes, comunitatea locala a organizat si o serie de manifestari reunite sub genericul Ziua Romaniei. Potrivit informatiilor oferite la momentul respectiv de reprezentantii Comitetului de infratire intre localitatea franceza si comuna Vama, evenimentul a facut parte din actiunile bilaterale organizate periodic de cele doua comunitati

20 de ani de cooperare

Duminica 22 mai a avut loc, la Louveciennes, ceremonia aniversară a 20 de ani de cooperare între Louveciennes şi comuna Vama, județul Suceava, o cooperare bazată pe iubirea de limbă franceză, pe promovarea tinerilor, pe schimburile culturale, turistice, economice şi în materie de educație. Artizanul acestei cooperări a fost domnul Mircea Tabacovici, prezent la ceremonie. La evenimentul a cărui gazdă a fost noul primar al Louveciennes, Marie-Dominique Parisot şi Comitetul de înfrațire, a fost prezent şi primarul comunei Vama, Nicolae Baltag, alături de o delegație locală. Acesta s-a arătat încântat de legăturile strânse cu Louveciennes şi a invitat noile autorități locale să viziteze comuna Vama, mulțumind pentru primirea călduroasă de care au dat dovada. Ambasada României a fost reprezentată de Ruxandra Mangu care a subliniat importanța legăturilor între localitățile țărilor noastre, între cetățeni, simbol al excelentei cooperări bilaterale, cooperare evidențiată şi în timpul preşedinției franceze a Consiliului UE care se desfăşoară în acest moment, într-un an simbolic când România sărbătoreşte 15 de la aderarea la UE. A menționat şi războiul atroce şi unilateral care continuă în Ucraina, reiterând importanța solidarității europene în aceste momente extrem de dificile. De asemenea, a fost un prilej excelent pentru a discuta de noi proiecte de cooperare între cele două localități.