Comuna Vama a sărbătorit 605 ani de existență

Deschiderea oficiala a sarbatorii

Deschiderea oficiala a sarbatorii

În comuna Vama s-a derulat în perioada 20-21 septembrie un eveniment aniversar, intitulat ”Vama 605 ani – Tradiții și turism rural”. Manifestarea a fost organizată de ANT, Consiliul Județean Suceava, Consiliul Local și Primăria din Vama, cu participarea și sprijinul Asociației de Turism Vama Bucovina și Asociației de Turism Casa Europei, precum și a pensiunilor agroturistice din comună. La deschiderea oficială a sărbătorii au ținut să fie alături de vămeni și de turiștii sosiți la sărbătoare parlamentarii Steliana Miron, Nicolai Bereanu și Radu Surugiu, vicepreședintele CJ Suceava, Ilie Niță, dar și reprezentantul ANT, consilieri locali și alți oficiali din zonă.

Potrivit precizărilor primarului comunei, Nicolai Baltag, marea sărbătoare a vămenilor dorește să evidențieze încă o dată, nu doar pentru oamenii din comună, ci și pentru oaspeții lor, punctele forte ale comunității vămene după 605 ani de existență a localității iar între acestea dezvoltarea spectaculoasă a turismului este probabil cel mai important.

În programul manifestării au fost incluse dansuri și obiceiuri populare etalate pe scenă de formații din Vama, Frumosu, Câmpulung Moldovenesc și Borșa. Au fost organizate și standuri ale meșteșugarilor și comercianților, ca de fiecare dată la astfel de manifestări.

Un element inedit l-a constituit însă prezența, printre ii și sculpturi, a unui colecționar de bancnote din toată lumea, iar localnicilor le-a plăcut ideea de a veni la o sărbătoare de la care pot cumpăra chiar și bani.

Au fost de asemeni organizate expoziții de artă culinară tradițională bucovineană, din care nu au lipsit fructele de pădure și ciupercile, dar și o paradă a portului popular bucovinean.

Costumul popular bucovinean a fost din nou vedeta incontestabilă și în primele ore după deschiderea sărbătorii sute de fotografii cu dansatorii în splendide costume autentice, realizate de participanții la manifestare și de turiști străini, au făcut înconjurul lumii pe rețelele de socializare.

Autoritățile locale n-au declarat că evenimentul a fost pentru localnici și o meritată încununare a unui an de muncă. ”După o vară întreagă de muncă, noi am considerat că este binevenit să ne bucurăm împreună cu oaspeții noștri de o sărbătoare care încununează anul de efort în gospodărie și comunitate. Fiind și un moment aniversar al localității noastre, această sărbătoare populară va fi și un bun prilej pentru ca împreună să ne amintim cum s-a dezvoltat comuna prin eforturile înaintașilor și să ne bucurăm că astăzi, după 605 ani, grație generațiilor de oameni gospodari și inelectualilor luminați care au viețuit aici, Vama este o localitate frumoasă și a devenit, prin dezvoltarea turismului, cunoscută în lumea largă”, ne-a declarat primarul Nicolai Baltag. (DN)