Donație de carte pentru Căminul Cultural

Mircea Butucan

Mircea Butucan

În vremuri în care aproape toată lumea se gândește numai la propriul interes și caută să câștige cât poate mai mult există încă, la Vama, oameni cu suflet mare, care, chiar dacă nu sunt deloc bogați, vor să dăruiască dezinteresat ceva pentru binele comunității în care trăiesc.

O astfel de persoana este Mircea Sidor Butucan, un pensionar ajuns la venerabila vârstă de 86 de ani, care a ținut să își doneze toate cărțile Căminului Cultural din comună.

Mircea Sidor Butucan este de loc din Mitocu Dragomirnei și a ajuns la Vama cu mulți ani în urmă. ”Eu și soția mea am ajuns aici cu slujba. Așa a fost să fie, atunci, după colectivizare, dar am nimerit într-un loc cu oameni buni și iubitori de carte și de frumos. Îmi doresc ca și cei tineri să păstreze dragostea de a citi, așa cum am făcut noi, la vremea noastră. De asta am vrut să dau cărțile. Vreau să se poată bucura toată lumea de ele, chiar și cei care nu au bani să cumpere cărțile scumpe din ziua de azi. Eu am trăit bine printre oamenii din Vama și cred că e firesc să fac un gest pentru comunitate, la rândul meu”, ne-a spus Mircea Sidor Butucan.

Cele 134 de volume din diferite genuri și domenii sunt rodul unei pasiuni de o viață. Pensionarul donator a fost și este un mare iubitor de lectură, a adunat cărți mereu și i-a plăcut să se întâlnească și cu autorii. A fost un participant permanent la lansări de carte și alte acțiuni culturale la care erau invitați scriitori și publiciști, iar cu unii dintre ei a păstrat o relație specială. Are și acum, după ani buni de când autorul a trecut la veșnicie, o fotografie a publicistului Mircea Motrici în vitrina din bucătărie. Are lacrimi în ochi când își amintește de fostul său prieten și vorbește încă despre el de parcă ar fi doar plecat undeva între nori, să scrie încă o carte.

La Căminul Cultural din Vama, autoritățile vor înființa o colecție ce va purta numele donatorului de carte. Volumele nu vor putea fi împrumutate, pentru a nu se distruge, dar vor putea fi citite la sala de lectură. ”Este un gest deosebit pentru comună. Nu putem decât să mulțumim unui om care s-a gândit acum, când ne luminăm sufletele în apropierea Paștelui, să dăruiască lumină culturală pentru cei ce o vor căuta acum și în anii ce vor urma”, ne-a declarat primarul comunei Vama, Nicolai Baltag. (IT)