Lansare oficială a unui proiect cu finanțare europeană, important pentru întreaga comunitate

În comuna suceveană Vama a avut loc miercuri, la sediul Primăriei, lansarea oficială a proiectului “Modernizarea, dezvoltarea şi dotarea Centrului rezidenţial pentru bătrâni şi persoane cu nevoi speciale <Geana>”. Proiectul, în valoare totală de 3498749 lei, este realizat de Fundaţia umanitară “Geana” din comună şi finanţat din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional 2007- 2013, Axa prioritară 3, domeniul major de intervenţie 3.2.

Cu ocazia lansării proiectului, managerul acestuia, dna. Minuţa Istrati, a explicat reprezentanţilor tuturor instituţiilor, cultelor şi ai comunităţii locale obiectivul acestui proiect şi modalităţile prin care va veni în sprijinul comunităţii vămene, nu doar prin servicii sociale moderne şi eficiente, la standarde europene, ci şi prin crearea de locuri de muncă, care vor contribui, implicit, la reducerea sărăciei în comună.

Proiectul constă în amenajarea unui centru rezidenţial cu 36 de locuri, în care se va asigura îngrijire şi găzduire, permanentă sau temporară, pentru persoane vârstnice şi cu nevoi speciale, din comună şi nu numai. Printre obiectivele proiectului se numără oferirea acestor servicii sociale astfel încât să se asigure respectarea identităţii, egalităţii de şanse, demnităţii şi siguranţei beneficiarilor.

Centrul va fi amenajat prin reabilitarea şi dotarea fostului Preventoriu de copii din comună, aflat în parcul ce mai găzduieşte Casa memorială “Iorgu G. Toma” şi monumentul “Stâlpul lui Vodă”.

Managerul de proiect a mărturisit, în conferinţa de presă organizată cu acest prilej, că acest proiect nu este unul commercial, este doar una dintre acţiunile cu scop pur social pe care le-a derulat până acum şi că fundaţia va continua să se implice în astfel de proiecte. La rândul său, primarul comunei, dl. Nicolai Baltag, a ţinut să mulţumească reprezentanţilor fundaţiei “pentru curajul pe care l-au dovedit implicându-se în astfel de investiţie, importantă pentru comunitate, pentru părinţii şi bunicii noştri, care au nevoie de ajutor specializat, dar şi pentru cei tineri, care vor beneficia de noi locuri de muncă” şi a asigurat că autorităţile locale, instituţiile şi întreaga comunitate vor sprijini această activitate prin toate mijloacele legale.

Centrul rezidenţial “Geana” se află în prezent în etapa de amenajare şi va fi finalizat şi inaugurat oficial în luna august anul viitor.