Pr. prof. Victor Moise – cetaten de onoare al comunei

Consiliul Local al comunei Vama a hotărât să acorde titlul de cetățean de onoare al comunei preotului profesor Victor Moise. Propunerea a fost făcută de primarul comunei, Nicolai Baltag, și este motivată prin meritele deosebite ale celui propus în dezvoltarea comunității și activitatea sa culturală. Preotul Victor Moise este în vârstă de 93 de ani și viețuiește la Iași, dar comunitatea vămeană și-a exprimat prin acest titlu recunoștința pentru cele două decenii de activitate în comuna suceveană.

Născut în 1922 în satul Boarca din fostul județ Râmnicu Sărat, Victor Moise a absolvit mai târziu Școala de ofițeri din Bacău și Facultatea de Teologie de la Suceava. A fost hirotonit preot în 1947 și a avut ulterior funcția de secretar eparhial, apoi de preot misionar eparhial.

La Parohia ”Înălțarea Domnului” din comuna Vama, pr. Victor Moise a venit în 1969 și a slujit în acest loc până la pensionare, în 1990.

Potrivit expunerii de motive la Hotărârea Consiliului Local nr 18/ 13.03.2015, în activitatea sa din comună preotul Moise ” a fost un adevărat păstor de suflete care prin munca și prin jertfa sa și-a adus contribuția la bunul mers al comunității de aici”, pentru care a fost ”un adevărat stâlp al societății”.

Preotul profesor Victor Moise este cea de a douăsprezecea persoană căreia autoritățile vămene i-au acordat titlul de cetățean de onoare. Printre acestea se numără atât fii ai satului care s-au remarcat în diferite domenii, precum și prieteni ai localității, români și străini depotrivă.