Schimburi culturale cu prietenii greci din insula Evia

ev

Între localitatea suceveană Vama și cea grecească Limni – Agia Anna din insula Evia s-a înfiripat o frumoasă relație de colaborare culturală, care s-ar putea finaliza în curând cu înfrățirea celor două comunități. Primele contacte oficiale în acest sens au avut loc deja iar localnicii greci și vămeni deopotrivă se declară încântați de astfel de colaborare.

Primii pași ai acestei colaborări au fost făcuți în urmă cu aproape un an, în august 2014. Sub egida ”Club for UNESCO of Piraeus and Islands”, la Vama a avut loc primul schimb cultural între partea greacă și cea română. O delegație de 50 de persoane din Evia, formată din dansatori ai Ansamblului ”Sf. Ana” și oficiali a vizitat zona Vama. Delegația a fost condusă de directorul cultural Nia Komboruzu din partea ”Club for UNESCO of Piraeus and Islands”, directorul Stilianu Stilianos al ansamblului ”Sf. Ana” și managerul coordonator cultural Afrodita Skendos. Oaspeții greci au fost cazați la pensiuni din comună, au vizitat mănăstirile din zonă și alte câteva obiective culturale. Grecii s-au declarat încântați de ospitalitatea din Bucovina, zonă pe care au vizitat-o pentru prima oară și au ținut să reamarce, prin vocea directorului Komboruzu, compatibilitatea culturală, istorică și religioasă între cele două popoare.

Anul acesta o delegație din comuna Vama, condusă de primarul Nicolai Baltag și din care au făcut parte oficiali locali vămeni dansatorii Ansamblului ”Cetina”, a vizitat localitatea grecească. Au avut loc întâlniri cu autoritățile locale, o vizită la Mănăstirea Sf. David – unde delegația a fost primită de părintele arhimandrit, spectacole folclorice și o seară româno-grecească. ”S-au pus bazele unei colaborări culturale, precum și în domenii precum tradițiile și turismul. Am găsit în prietenii noștri greci niște oameni calzi, deschiși și foarte interesați de stabilirea unei relații comune fructuoase și în viitor”, ne-a declarat primarul comunei Vama, Nicolai Baltag. (DN)